onsdag 18 mars 2009

SKUMGUMMIGODIS I HUVUDET

- När jag blundar kan jag se allt i huvudet, säger treåringen filosofiskt.
Han kniper ihop ögonen och förklarar allt han ser. En cirkus, hundar och en clown. Han berättar de mest fantastiska saker och avslöjar en del av den makalösa fantasi barn besitter - en förmåga vi vuxna för länge sedan mist.

När han förklarar vad som spelar upp sig i hans hjärna sätts mitt eget inre bildspel igång. Barnsliga figurer studsar runt i min hjärna. Varelserna äter upp ord som kris, lågkonjunktur, arbetslöshet och hopplöshet. Kvar blir bara roliga färgglada saker. Stora bulliga gröna träd och en gul jättesol med strålar som går kors och tvärs. På en lakritsbrygga klampar glada pastelliga krumelurer med lockigt hår och stora, mjuka fötter. Med ett plask hoppar de ner i en sjö gjord av skumgummigodis.

Vackra, barnsliga tankar. Dem ska ungarna få göra till konst på väggen ovanför sängarna i sommarrummet i Gård Ingeborg. Bättre än så kan man väl inte börja en dag?

3 kommentarer:

 1. Gulligt. Treåringar vet hur man använder sin fantasi. Vi som är vuxna har mycket att lära oss av barnen.
  Vet du förresten varför vi absolut ska göra allt för att rädda jorden??? Jo, jorden är nämligen den enda planet där det finns choklad. Det tycker jag är skäl nog att göra allt för att rädda planeten Tellus.
  Kram.
  Maggi

  SvaraRadera
 2. Choklad! Vilken underbar uppfinning. På tal om det ska jag gå och koka kaffe ;)

  P.s. Snart ska du ju och se dig runt på planeten Tellus. Ha en underbar resa!

  SvaraRadera
 3. Nu blev jag snål på karkki!
  /L

  SvaraRadera