Nu har det varit mycket snack om renovering, därför tycker jag att vi smäller till med en smarrig kaka som omväxling.
Vad gör man när vänner plötsligt ringer och säger att de snart står på tröskeln? Du inser att du hellre doppat tårna i sjön och lapat sol på en picknickfilt än handlat. Kylskåpet surrar ihåligt. Äggen är slut, hönsen vägrar värpa och grannen har åkt till Mumindalen. Då halar man fram detta kakrecept och lugnet råder åter i stugan. Gästerna kan komma!
SOCKERKAKA UTAN ÄGG
4 1/2 dl vetemjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 gram smör eller margarin
2 3/4 dl mjolk
1-2 msk pressad apelsinsaft
1-2 msk apelsinskal
Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Smält matfettet. Rör ner matfett, mjölk, apelsinsaft och apelsinskal i mjölkblandningen, så att allt blir ordentligt blandat. Häll smeten i en välsmord och bröad form som rymmer 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader, cirka 45 minuter. Låt kakan stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp.
P.s. Apelsinsaften och apelsinskalen kan lämnas bort i krisläge, alternativt kan man byta ut ingredienserna mot saft och citronskal.
GLASYR
2 dl smaksatt färgat pudersocker
1 msk vatten
Kulor eller strössel blir pricken över i:et.
Läppstiftskakan! mumma. /L
SvaraRadera