tisdag 10 mars 2009

BAKA, BAKA liten BULLE


I dag har småttingarna och jag bakat. Treårige sonen rullade små och stora degklumpar som sedan formades till avlånga, platta och tjocka kreationer. Alla blev olika. Degen var utbakad i ett huj och sedan sprack han upp i ett överlyckligt leende.
- Titta mamma, har gjort helt själv!
Sexåringen i sin tur bakade med precision. Det var bara linjalen som fattades. Perfekta, exakt lika stora semlor skulle det bli. Och det blev det också. Hela tre stycken. Sedan var orken borta och hon sysselsatte sig med att äta deg i stället.

Men supergoda semlor blev det! Perfekta som mellanmål eller i picknickkorgen.

SEMLOR
Ca 15 stycken

5 dl vatten eller mjölk
1 påse torrjäst
1 msk socker
1/2 msk salt
50 gram smör eller 1/2 dl olja
ca 6 dl semlemjöl
ca 5 dl vetemjöl

Blanda jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt socker, salt och sedan mjölet. Smält smöret och blanda i degen. Degen ska vara lös i konsistensen, då blir bröden både godare och saftigare. Jäs under duk ca en halv timme. Forma till semlor. Pensla dem med vatten innan gräddningen. Grädda ca 10-15 minuter i 220 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar