torsdag 30 juli 2009

HALLONTVÅNGFoto: Johanna Forsman 2009

Moder E. Ingeborg äger ett smultronställe som nästan årligen ger en enorm skörd hallon.
- Det blir hallonångest i år igen, säger hon en aning uppgivet. Hon tittar ut över buskar som även detta år lyser röda i solen. Hon räcker mig genast en stor plastbunke.
- Du måste plocka hallon!
Moder E. Ingeborg ger en skarp order. Hallonångesten har gripit tag i hennes själ. De smaskiga röda bären måste bort från sina grenar innan de blir övermogna, maskätna och trillar till marken. Det gör ont i Moder E. Ingeborg när hon tänker på de stackars bären där de ligger, mosiga och sönderslagna till ingen nytta. Så det är bara att börja plocka. Jag vill ju inte att min mor ska gå in i väggen, eller åtminstone inte alltför mycket i busken. Jag irrar hit och dit med min bunke. Just när jag tycker att jag plockat klart ser jag ett till enormt hallon och ett till... Jag kan inte sluta. Hallonsnåren har mig i ett järngrepp. Jag ser att moder E. Ingeborg drabbats av samma syndrom. Med stirrig blick plockar hon i rapidfart. Ungarna äter hallon direkt från buskarna. Röda om munnen tuggar de frenetiskt. Men någon minskning i snåren kan man inte tala om.

Vi äter hallon som morgonmål, efterrätt, mellanmål, tillbehör och däremellan fryser vi in. Men buskarna trivs och levererar hallonskörd efter hallonskörd. Det är en tung tid för moder E. Ingeborg. Hon känner att hon mist kontrollen över sina buskage. Hennes ljusa lockar syns knappt där hon står, mítt i det röda hallonhavet och drar och sliter i grenarna.

När jag förklar mig färdig med hallonplockningen och stänger bildörren hör jag moder E. Ingeborg ropa efter mig.
- Det finns massor av hallon kvar! Duuu mååååste koooommma och ploockkaaa!

5 kommentarer:

 1. Hallon som är sååå goda! Du har det bra du som MÅSTE plocka hallon... .;) Annars så plockade jag ca 2 liter blåbär igår och jag är SUPER glad över mig själv... :))

  SvaraRadera
 2. Åh, hallon! Jag får myshöst fiilis! /L

  SvaraRadera
 3. Hallon är jättegoda, men jag förstår din ångest. Själv avskyr jag att plocka bär. Det må sen handla om blåbär, hallon eller lingon. Just nu är jag ganska ledbruten och känner mig i takt med min rätta ålder. (!) Kom hem i går kväll efter en tvådagars cykeltur via Larsmo, Öja, Kronoby, Nedervetil och Terjärv. 156 km. Har ca 500 km kvar till målsättningen 2000 km.
  NÄR serveras det havstornstårta i Purmo???
  Kram.
  Maggi

  SvaraRadera
 4. Javisst, hallon är supergoda! Men som sagt en aning stressande för tillfället. I morgon bär det av i snåret igen. Modern har ringt och meddelat att jag måste komma och plocka igen ;)

  Maggi, jag kunde nästan gissa att du inte gillade att plocka bär. Är du månne för rastlös? Havtornstårta blir det snart. Jag meddelar närmare.

  Kram på er alla!

  H: Johanna

  SvaraRadera
 5. Som vanligt underhållande läsning! Samt snygg bild!!

  SvaraRadera