måndag 28 december 2009

INGEBORG FÅR PANIK

Ska vi stänga av vattnet i Gård Ingeborg i vinter? Det har vi frågat oss många gånger. Har vi på vattnet måste vi ha på värmen i huset, men ska vi faktiskt elda åt kråkorna under renoveringspausen i vinter? Plötligt en morgon behövde vi inte längre fundera...

Kölden kom. Minus 25 grader och vattenmätaren frös i källaren. Inte en droppe ur kranen. Nu var goda råd dyra. Jag ringer vår gode vän och tusenkonstnär Gson.
- Lugn, jag kommer, säger han.
- Vi värmer upp i källaren så får vi igång vattnet igen.
Så gjorde vi. Sedan tar Gson lunch och jag går upp på vinden för att isolera runt skorstenen. När jag kommer ner tillbaka hör jag hur vattnet forsar i källaren. Jag får panik och ringer Gson.
- Kom fort, PANIK, vattnet forsar ut i källaren!
- LUGN, säger han, det är bara världsligt...

Det blev faktiskt ingen större katastrof. Tack och lov har vi sandbädd under huset så dit sögs allt vatten. Allt ordnades upp, den söndriga mätaren byttes ut, och nu har vi värmeslinga runt rören.
Vi sover lugnt nu även om termometern kryper neråt. Gson har lämnat verktygen i källaren och kommer med kort varsel om det behövs.
Vi är så tacksamma!
Nu eldar vi åt kråkorna ett tag och hoppas på en varm vinter.

Önskar alla en god fortsättning på helgerna!
Mor E.Ingeborg

fredag 25 december 2009

DRA UT PÅ JULEN



Foto: Johanna Forsman 2009

Hoppas ni haft en hejdundrande mysig och härlig julafton! Här har vi firat med nära och kära. Tomten måste ha missat en hel del under året, eller glömt att skriva upp barnabus, gräl och irriterat vuxenprat för julklappssäcken var fylld till bredden. Så snälla har vi inte varit!

Nu är vi mätta, belåtna och småslöa... Men det bästa av allt är att det finns flera roliga fester och sammankomster inprickade under julledigheten. Så än är det inte över...

MÅ SÅ GOTT och HA DET TRIVSAMT!

Kramar Johanna

söndag 6 december 2009

HYVLAD PEPPARKAKA



Pepparkaksbakning hör julen till. Här har det blivit både pepparkakshus och gubbar, men även dekorationer och lite nymodigare varianter av pepparkaka. Degsvinnet har varit extra stort i år. Alla i familjen går tydligen och nallar lite här och där, men så ska det ju vara...



I år fuskade jag och gjorde pepparkaksdeg på en påse med pepparkakskryddor av märket Santa Maria. Enkelt, gott och lättbakat.

PEPPARKAKOR
ca 250 st

300 g smör eller margarin
1½ dl sirap
4 dl socker
1 påse pepparkakskryddor
3 ägg
2 tsk bikarbonat
ca 1,3 l vetemjöl

TILLAGNING
Koka upp matfett, sirap, socker och pepparkakskryddor. Låt kallna och tillsätt äggen. Blanda bikarbonat med lite vetemjöl och rör ner i smeten. Tillsätt resterande mjöl. Arbeta degen slät. Vila minst 3 timmar. Kavla, stansa och grädda i 175ºC i 8-10 minuter.



Har man bråttom eller vill testa en annan variant av den traditionella kakan kan man göra tunna pepparkaksflarn med hjälp av en osthyvel. Tänk på att degen ska stå någon timme i kylskåp så att den är hård och kall. Blir degen för mjuk är den svår att hyvla. Strö mandelspån över flarnen och tryck så de fastnar i degen. Sätt in flarnen i ugnen. Grädda tills de blivit gyllenbruna. Och så till det bästa...



... lingonkräm att doppa pepparkaksflarnen i. Philadelphiaost blandat med rårörda lingon, alternativt lingonsylt. Mmmm...

fredag 4 december 2009

EN DAG PÅ TORPET



Torsdagen den 3 december. Morgon, minusgrader, kallt att andas och frost på marken. Åkturen till Gård Ingeborg förgylls denna dag av ett underbart ljus. I bilradion diskuteras det relationer och jag känner att det är gott att leva.



Släktgården möter sina gäster. Lugnt och rofyllt. Pulsen sjunker. Det går alltid bättre att andas på den här platsen.



Jag går en sväng och insuper atmosfären och förundras över att man kan må bra av ett hus. Vissa sysslar med yoga, andra med renovering. Tur att vi är olika!



Moder E. Ingeborg infinner sig, renoveringssugen som vanligt, lite senare anländer praktikant PA, vår gode vän, som gärna ger en hjälpande hand när det behövs. Naturligtvis blir det kaffe och dopp annars orkar man så dåligt ;)



Kalla tår och frusna fingrar. Fast batterierna är påslagna är det alltid en aning kyligt i släktgården den här årstiden. En värmande brasa är ett måste när kölden knäpper i knutarna. Fast mest eldar vi i öppna spisen för stämningens skull, så mycket varmare blir det faktiskt inte. Jag påminns om hur kallt folk måste ha haft det i stugorna förr om vintrarna.



Vi jobbar faktiskt också trots kaffepauserna. Här ses praktikant PA arbeta hårt trots den något loja ställningen. Ska man se ordentligt i alla skrymslen och vrår måste man kämpa lite ;) Utomhus är det beckmörkt och belysningen inomhus är rent ut sagt usel. Vi lär ju se alla fuskställen framåt sommaren. Vi väljer att ta det hela positivt och konstaterar att allt ser bättre ut i dunkelt ljus - både människor och väggar.

Tusen tack PA för hjälpen! Dagens saldo: Ett halvt rum målat.

KLÄMD MOR

Mor E. Ingeborg kvider till där hon står någonstans i den höga, branta, smala vindstrappan i Gård Ingeborg. Jag håller krampaktigt tag i ett stort schabrak till skåp. I andra änden, lite längre ner i trappan, hänger mor E. Ingeborg - i skåpet. Jag känner att det här projektet kan gå hur som helst. Vi får vara glada om åtminstone en av oss kommer helskinnade ur det. Mor E. Ingeborg ligger för tillfället risigast till och en klämd mor är ju inte så kul att ha till jul. Mor E. Ingeborg återfår dock balansen efter en stund, men någon förbättring i hjälp kan jag inte säga att jag erfar från den andra änden av skåpet. Jag beordrar henne att helt och hållet flytta på sig, bort från trappan. Då behöver jag inte fundera på huruvida hon befinner sig i, på eller under möbeln.

Men skåpet ska ner, så är det bara. Nu tänker kanske några av er "dumma fruntimmer, varför väntar ni inte på en stark karl". Sant, men nu kommer vi från ett envist släkte och ibland ser männen till att hålla sig borta, både undermedvetet och med flit. Och eftersom jag säger till mina barn att män och kvinnor kan göra exakt samma saker så slutar det med att jag ensam, främst med en arm, halar ner skåpet i trappan som mera verkar som svarta pisten (resultat: sträckt nacke och urlakad arm). Men det var det värt. Mor E. Ingeborg är inte mera ihopklämd än vanligt, skåpet passar perfekt på en byrå = blivande vitrinskåp i köket. Och det bästa av allt, vi har återanvänt Gård Ingeborgs gamla möbler. Så nu finns ett målningsprojekt till på listan "Ska göra".

Foto: Johanna Forsman 2009

onsdag 2 december 2009

NYA VINDAR

Det drar hiskeligt genom både små och stora hål i Gård Ingeborgs fönster, men snart ska det bli ändring. Vi har beställt ytterfönster av en duktig lokal snickare och nu har de anlänt, bara fönsterbågarna dock. De ska under vinterns lopp målas och kittas. Det är tänkt att glasen från de utbytta gamla fönstren ska återanvändas. De söndriga måste förstås bytas ut. Det blir en bra sysselsättning i garaget i vinter när det annars är för ruggigt och kallt för renovering i släktgården. Terapi kan det också kallas. Målning rensar hjärnan ;) Efter nyår blir det alltså renoveringspaus, men lite pynt och inredning kan vi nog inte hålla oss ifrån. Och i maj upprepar vi vårt loppis i Gård Ingeborg. Det var ju så roligt sist och många grejer fick nya ägare.

Men än så länge är det inte slut och i morgon är det målning på tapeten. Äntligen har vi kommit så långt att ett tredje rum ska målas. Vi ser ljuset! Åtminstone blir det ljusare när man målar...

tisdag 1 december 2009

BÖTER I BÄNKEN

Det är söndag - en stor dag. Vi sitter andäktigt bänkade i kyrkan. Snart ska sjuåringen uppträda med barnkören och det största fanset, treårige lillebror, inser allvaret. Han uppför sig ypperligt, sitter fint och viskar tyst. Innan kyrkobesöket har vi förklarat att i kyrkan ska man prata lite tyst så där och inte göra så mycket väsen av sig, speciellt när prästen börjar prata. Något förvånade konstaterar vi att diskussionen verkar ha gått hem. Fastän treåringen tycker att kyrkan är häftig med alla sina målningar och stora ljusstakar förmedlar han det sakligt och lågmält. Och vi är stolta. Väluppfostrad treåring vi har. Gudstjänsten har ännu inte börjat. Vi sitter tysta och tittar mot altaret. Treåringen suckar, sedan skruvar han på sig. Jag märker att han börjar bli en aning rastlös. Nu har även svärmor dykt upp i bänkraden bakom, något som treåringen glatt lägger märke till.
- Min mamma har fått böter av polisen. Mycket pengar, säger han plötsligt och vänder sig mot sin farmor.
- Jaha, säger svärmor med spelad förvåning. Hon vet mycket väl om bältesincidenten som gav böter för några veckor sedan. Treåringen har glömt bort att viska. Dessutom fortsätter han.
- Mamma har fått flera böter. I biblioteket. Sex euro, mässar han vidare.
Nu tycker jag att det börjar bli lite för personligt i bänkraden. Folk runtomkring tittar leende på oss. Som tur är börjar gudstjänsten. Min lilla kyrkobesökare överröstas av psalmsång.
Återstoden av gudstjänsten går rätt bra. Inga flera avslöjanden hörs. Men lite tråkigt tycker minstingen att det är. Det räcker ju så länge när prästen ska säga så många ord åt gången. När kollekthåven börjar guppa över församlingen undrar treåringen om pengarna som läggs i ska ges till ännu fattigare barn än han.
Nu börjar storasyster sjunga. Små, små änglaröster fyller kyrkan. Vilken fin gudstjänst det blev - trots allt.