söndag 21 juni 2009

MEDELHAVSKYCKLING



Foto: Johanna Forsman 2009

Goda vänner bjöd för en tid sedan på detta läckra recept. Supergott tyckte alla gäster som genast frågade efter mera. Ett gott betyg kan man alltså säga. Rätten är en riktig festmåltid som inte är alltför svår att tillreda. Vill man spara tid kan man byta ut den egenhändigt gjorda peston till färdig på burk i butiken. Men det kan inte förnekas - du får ut det mesta ur receptet om du gör allt själv. Här kommer receptet:


LÄCKER MEDELHAVSKYCKLING MED RUCCOLA, FETAOST OCH AVOKADO

8 personer

8 kycklingfiléer
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
8 msk pesto, se recept nedan
16 soltorkade tomater i olja, grovhackade
1 kruka färsk basilika
2 msk olja
matlagningssnöre


AVOKADORÖRA

4 avokado
2 rödlökar, skivad
200 g fetaost
4 msk olivolja
2 msk vatten
2 msk pressad citronsaft
2 l ruccolasallad

Banka försiktigt ut kycklingfiléerna. Salta och peppra runt om. Fördela pesto, tomater och basilika på varje filé. Rulla ihop filéerna och bind ett snöre runt om eller fäst med tandpetare.

Sätt ugnen på 175 grader. Bryn kycklingen några minuter i en stekpanna tills filéerna fått fin färg. Stek dem färdigt i ugnen i cirka 15 minuter.

Skala, dela och kärna ur avokadon, skär den i bitar. Blanda ihop skivade löken och avokadon i en skål, smula ner fetaost, häll över olja, vatten och citronsaft.

Servera på ett stort fat med ruccolasallad i botten och kyckling skuren i skivor ovanpå. Fördela avokadoröran över kycklingen.


PESTO
8 personer

3 dl basilikablad, hackade
2-3 vitlöksklyftor, skalade, hackade
1 dl olivolja
1 dl pinjenötter
1 dl parmesan, riven
2-3 msk vatten
salt
nymald svartpeppar

Lägg basilikablad, vitlök, pinjenötter, ost och vatten i en skål. Mixa allt med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt olivolja lite i taget till en lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar