torsdag 29 september 2011

EN OVANLIG GUNGSTOL


På vinden i Gård Ingeborg finns en liten gungstol, den är väldigt enkel och lite ovanlig i formen.
Den kan jag ta med till skolan och ha den som sidoarbete tänker jag. Ibland blir det väntetider tex när färgen ska torka och då kan det vara bra att ha ett litet restaureringsobjekt på sidan om.
I skolan blev alla nyfikna på stolen och vi spekulerade i varifrån den kommer, lärarna hade inte sett något liknande så de kunde heller inte säga något om gungstolen.
Egentligen kände jag mig lite fånig som kom dragande med den till kursen, men också nyfiken.

När jag sen ringde till en nära släkting för att fråga om gungstolen kunde hon berätta att den är designad och tillverkad av en man som var döv, blind och stum. Helt otroligt , plötsligt blev stolen väldigt intressant. Ringde sen till museet där de kunde berätta att han heter Frans Lejon.
Han gick i dövstumskolan i Jakobstad i början av 1900-talet. Frans Lejon gav denna stol till en släkting som också gick i dövstumskolan. På så sett hamnade den hos oss så småningom. Nu ska vi vårda den ömt. För nu är den varken liten eller enkel mera.
Frans Lejon tillverkade en hel del gungstolar och ljusstakar. En del av dem finns på museet.
Det skall bli väldigt roligt att berätta det jag fått veta om gungstolen när jag kommer till skolan på måndag.

2 kommentarer:

  1. Vilken fin blogg du har Mor Ingeborg. Jag halkade in på din sida via dina inlägg i augusti 2009 om Kimo Bruk, där jag varit aktiv i ca 25 år.

    Så jag förstår mycket väl alla glada framsteg som ni gör med det vackra gamla anrika huset.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  2. tack för din uppmuntran. Vi är så glada över att vi vågade oss på detta projekt. Åker förbi Kimo Bruk ibland, ett härligt ställe.

    SvaraRadera