söndag 31 maj 2009

STENKOLL



Natursten är enligt min mening det vackraste materialet att använda som rabattkant och på gångar, men de kräver oftast mera jobb att sätta på plats än vanliga betongplattor. Helt fantastiskt att se hur befolkningen på Rhodos lägger ner tid och energi på sina stensättningar och trädgårdar. Där finns inga standardlösningar. Alla sätter sin egen prägel på den lilla täppan och inne i städerna och byarna är många av gatorna gjorda av strandsten. Undrar hur många tusentals timmar det tagit att plocka dem? Vackert samtidigt som fötterna får massage ;)

Nej, mångfald blir aldrig tråkigt!

NY ENERGI!



Tillbaka. Det är alltid givande att få nya intryck, att se, känna, smaka, dofta på andra saker än den vardagliga lunken erbjuder. En resa gör gott för själen, kanske inte alltid för kroppen ;) Hotellfrukosten omfattade alltför goda plättar med sylt...

Ny energi fås av söderns sol - det måste medges. Men det finska vädret var inte heller fy skam när vi landade med flyget i dag. Skönt att vara hemma. Nu ska trädgården vändas upp. Har blivit alldeles för inspirerad av de grekiska blomstrande trädgårdarna. Mannen suckar.

fredag 22 maj 2009

UT I GRANNVÄDRET!



Foto: Johanna Forsman 2009

Bloggredaktionen beger sig till sydligare breddgrader för att få mera inspiration och förhoppningsvis härliga upplevelser. Med andra ord kommer aktiviteten på bloggen Ingeborg att vara låg under den kommande veckan, ja, om inte moder E Ingeborg får för sig att inflika ett litet inlägg förstås. Det brukar hon göra när man minst anar det ;)

Men å andra sidan har väderspåmännen lovat fantastiskt väder i Österbotten nästa vecka och då ska man ju inte sitta framför datorn. Ut i grannvädret med er!

Till alla jag känner och tycker om: Sköt om er och må så gott!

KRAMAR
Johanna

torsdag 21 maj 2009

DILLE PÅ RÖTT - och en och annan burk



Senasta loppisfyndet. Skrikig och vacker på ett fult sätt ;)



Trogna tjänare. Några av alla plåtburkar som fyndats genom åren.

Foto: Johanna Forsman 2009

Jag älskar rött, men i lagom doser. En kul plåtburk, en sprallig bricka... Det är de små detaljerna som gör det. När jag tänker efter har jag rätt många plåtburkar, ja, och brickor också för den delen. De lyckas alltid på någon vänster fastna i handen. Egentligen är de inte till någon nytta alls annat än att de är fina att titta på. De flesta har aldrig fått något innehåll efter att de flyttat till oss, mestadels från loppis. Någon kakburk har vi inte fått till eftersom vi har en tendens att äta upp sötsakerna innan de hamnar i burken. Om något av en eller annan orsak stoppas i plåtlådorna (oftast när gäster är i antågande och det är stress) glöms det alltid bort. Nej, fungerande plåtburkar är för de strukturerade, i vårt hushåll får de endast utgöra ögonfägring.

TRYCK TILL!




Foto: Johanna Forsman 2009

Tygtryck är inte svårt, dessutom är det roligt. Det är egentligen bara att sätta i gång när man väl har införskaffat tygtrycksfärg (finns i hobbyaffären), någon form av verktyg att applicera färgen med (tvättsvamp och svamp för underlagskräm går bra, hittas på kosmetikavdelningen) och kontaktplast/ tjockare papper att rita mönster på. Sedan är det bara att gräva fram ett passande tyg och låta fantasin flöda. Att rita detaljrika mönster på kontaktplast kan bli knepigt när man väl ska fästa det på tyget. Men efter lite pill blir resultatet bra. Är man av den latare sorten kan man köpa färdiga schabloner och mönster. De hittas i de flesta inredningsbutiker, byggvaruhus eller hobbyaffärer.

Piffa upp en kudde med ditt eget mönster. Eller varför inte föreviga din kreativitet genom att spänna tygtrycket på en träram som sedan hängs upp på väggen. På så sätt har du garanterat en inredningsdetalj som ingen annan har.

Lycka till!

ÄLSKADE HATADE HUS





Foto: Johanna Forsman 2009

Nja, det här med dass är något tudelat. Gammaldags charm eller otäckt snusk? Valet är fritt. Hos oss är sidan tagen. Småttingarna vägrar sätta sig på hålen. När jag frågar dem varför kommer långa meningar. I mörkret i det djupaste djupa av dasset finns farliga spindlar, giftiga skalbaggar, läskiga maskar, en och annan bitsk råtta eller kanske rent ut sagt något trollskt och häxaktigt. Ja, man vet aldrig riktigt säkert vad som plötsligt får för sig att dyka upp ur hålen är resonemanget. Själv tycker jag det räcker med den rena varan som syns när man kikar ner i hålen (vi har kompisdass med två hål bredvid varandra). Med andra ord - vi är äkta stadsbor av den klenare sorten. Men vi är på rehabilitering. Efter en sommar i Gård Ingeborg är vi säkert botade från vår dasskräck och mycket annat som vi tycker är läbbigt. Kanske sexåringen då slutat skrika när hon ser en mosad mygga och treåringen kan gå förbi en myra utan att smyga.

Moder E Ingeborg har dock gjort sitt yttersta för att dassbesöket ska bli så angenämt som möjligt. Tallsåpsdoft och en tjock blå trasmatta möter den som äntrar utetoaletten. Och naturligtvis har vi en lampett och lite annat lull lull som förgyller vår tillvaro. Vi tackar Moder E för ett väl utfört arbete förutom den lilla detaljen att hon vid dasstömmandet ryckte loss ruttna brädor från baksidan av det lilla huset, vilket i sin tur resulterade i att vi blev tvungna att jaga förrymda och naturligtvis använda toapapper runt gårdsplanen. Men den lilla incidenten är redan glömd, begravd bland alla andra små roliga historier som händer i vår familj för jämnan.

Snart ska även denna del av Ingeborgs domäner målas vit. Men det tror jag inte ändrar ungarnas ståndpunkt. De kommer nog att fortsätta rynka näsan när dasset kommer på tal.

onsdag 20 maj 2009

ÄKTA ÄGG



Foto: Johanna Forsman 2009

Grannarnas tidigare ack så hispiga höns har börjat ta det lilla lugna och ger numera utdelning i form av kritvita små konstverk. När man får ett nyvärpt, ljumt ägg i sin hand blir man plötsligt medveten om dess ursprung på ett helt annat sätt än när man köper en äggkartong i affären. Vi har en tendens att glömma varifrån vår mat egentligen kommer. Det är nyttigt att få en uppfriskning av biologikunskaperna efter att alltför ofta ha köpt halvfabrikat i butiken ;)

tisdag 19 maj 2009

VÄXTHUSDRÖMMAR





Foto: Johanna Forsman 2009

I fjol fick vi ett tjugo år gammalt grönt och nedmonterat växthus av en god väns föräldrar. Det såg inte mycket ut för världen. Men med vit färg och nytt glas (pust, det är tungt att skära hundratals små glasrutor själv) blev det riktigt fint. Gård Ingeborgs gamla skorstenar fick nytt liv och fungerar nu som golv. De brända tegelstenarna i något olika storlekar ger en lagom rå yta och är sköna att gå på för bara små fötter. Så småningom ska även en vinranka få husera inne i glashuset. Än så länge saknas dörr och diverse andra detaljer. Men i sommar ska växthuset stå klart. Bara några glasrutor till att skära... sisådär fyrtio...

GRÖNT FÖR ALLA SINNEN





Foto: Johanna Forsman 2009

Basilika, timjan, citronmeliss... Ett enkelt litet kryddland får plats i avlånga flätade korgar. Praktiskt och snyggt. I år satsar vi på doft och smak. Blommorna får komma lite i skymundan. Mest på grund av tidsbrist. I stället ska vi njuta av kryddväxter och en och annan tomatplanta. De ska få förgylla sommarens mat och desserter.

söndag 17 maj 2009

SOMMAR I KROPPEN



Foto: Johanna Forsman 2009

I dag har sommaren känts i kroppen. Jag har gått barfota för första gången i år. Ljuvlig känsla! Nu fylls vaserna med gröna kvistar. Vackert så det förslår!

KLIRR I KASSAN



Tack alla ni som besökt vårt loppis och pryltorg under helgen! Det är roligt att få lära känna nytt folk. Vilka trevliga människor det finns! Nu har vi också fått lite mera slantar att renovera för. Det är välkommet.

Vårt loppis fortsätter även måndag och tisdag kväll klockan 14-20. Lite nya grejer ska vi nog vaska fram och mycket finns kvar ;)

lördag 16 maj 2009

GREJER I OMLOPP


Vilken kul dag! Många grejer fick nya ägare under vår första loppisdag, men mycket finns kvar. Vi har satt fram mera allmogeföremål inför morgondagen. Det lönar sig ännu att titta in...

ETT GRYMT ÖDE UNDER VÅR FULA SOFFA

- Iiiik!
Ibland befinner vi oss i situationer som tar fram den sanna naturen i vårt lynne. Detta är just ett sådant tillfälle.
Jag har nyss flyttat på en gammal soffa i ett av rummen i Gård Ingeborg. Rysningar får nackhåren att resa sig och jag flaxar bort till syster som ger mig en konfunderad blick.
- En dööööö fååååågel! Du får ta bort den. DU. Det är din tur, säger jag och påminner om att hon har en tjänst innestående sedan jag blev tvungen att ge gröna kulor med tillhörande kufiska kort (som modern inhandlat och tyckte var oerhört snyggt) till takgrabbarna efter väl utfört arbete.
Syster ser lika skärrad ut. Jag trycker en låda i hennes famn.
- Vad väntar du på?
Efter ytterligare tio minuter av mental träning, hoppande och småskrikande lyckas syster, utan att se på objektet, få in det i lådan. Vi hoppar vidare - två vuxna kvinnor - ut på gården, hittar en konstig spade och gräver ett hål i närheten av dasset. Solen håller på att gå ner. Naturen har ett alldeles speciellt skimmer. Vi grips av stämningen och lyckas få till en helt schysst begravning med tyst minut och en ostrukturerad och mycket förkortad "Måne och sol" i stämmor. Vi vet att vi ser patetiska ut och känner oss även så. Men vi får frid i sinnet och kan föreställa oss fågelns lilla själ flyga ut över de öppna fälten.



Här i omgivningen vilar en liten fågel.

fredag 15 maj 2009

BLOD, SVETT MEN INGA TÅRAR

Ja, gott folk! Nu har vi inventerat Gård Ingeborg. Vi har dammat av, burit, kånkat, lassat och stånkat i flera dagar. Men det blir ett trevligt loppis i helgen - det lovar vi. Vi hoppas ni har vägarna förbi!

Som ni förstår blir det inte mycket tid över till bloggande för oss för tillfället, men vi är glada över att så många besökt vår blogg under veckan!

Ha det gott!

Hälsningar från Gård Ingeborg

onsdag 6 maj 2009

SKYNDA FYNDA!



En påminnelse till alla ni som ännu missat att vi ordnar loppis och pryltorg. Välkommen till Gård Ingeborg den 16-19 maj. Då tömmer vi vårt renoveringsobjekt på intressanta prylar. Under vinjetten "Loppis Antikviteter" i bloggens högra balk kan ni läsa om en bråkdel av de föremål vi kommer att bjuda ut.

Adressen är Rakvägen 14 (Nybränn) i Purmo.

Vi håller öppet:
Lördag och söndag, 16-17 maj
kl. 10-18

Måndag och tisdag, 18-19 maj
kl. 14-20

EN BOKSKATT



"Fanny Aleksantra Nikanter är retta Egaren till denna bok 19 oktober 1885" står det i en gammal bok vi hittade på vinden i Gård Ingeborg. Doktor Mårten Luthers Lilla Katekes är en annan klenod vi grävde fram. Även den från 1800-talet.

Det är fantastiskt med böcker. De åldras med värdighet och berättar så mycket, både innehållsmässigt och om personen som ägt boken.

Mängder av spännande böcker och tidningar säljs på vårt loppis den 16-19 maj.

FINT RESULTAT




Vår bastanta pjäs till spis har fått sig en omgång med penseln. Vi är helnöjda över resultatet. Vi valde att sandpappra tegelspisen som i tiderna blivit målad och fått en ful röd skrud. Det finns säkert en mängd metoder att få bort färgen, blästring är en av dem. Men vi ville ha skavankerna kvar. Ytan är absolut inte slät, men det ger spisen karaktär, tycker vi.

Ännu ett varv färg ska dras på och även sockeln ska bli vit. Nu återstår det bara att se om färgen håller. På byggvaruhuset hade gubbsen inga råd att ge angående vilken färg som passar vår spis.
- Bara att prova sig fram, blev svaret.
Nu är spisen målad med vattenlöslig färg. Om det är rätt val får framtiden utvisa...

VAD GLOR NI PÅ?



Vi har fått grannar - av den mera hispiga sorten. Knyckiga, hönsiga höns huserar numera i en bod som angränsar till Gård Ingeborgs tomt. Skeptiskt inspekterar de alla som tittar på dem från andra sidan gallret. Hönsen utgör ett trevligt tillskott i vår tillvaro. Det är underhållande att se dem picka runt. Ännu bättre är att vi kan ha nöje av dem, men slipper skötseln. Det sköter våra (mänskliga) grannar om.

måndag 4 maj 2009

REKLAM SOM SÄLJER ÄN





Jag bläddrar i gamla tidningar från femtiotalet. Jag slås av underbara softade färger och ljuvligt naiv reklam. Det är intressant att läsa och insupa tidsandan från den tiden. Text och bild är hårt censurerade. En slags uppfostrad och trevlig folklighet genomsyrar bladen. Kärlek, vänskap, omtanke, men måhända bara på ytan. I reklamen framställs kvinnan som ljuv, fåfäng och något hjälplös. Mannen är stark. Han lägger beskyddande armen om sin kvinna, arbetar hårt och vill ha en välfungerande rakmaskin.

Svart och vitt. Kvinnligt och manligt. Livet levdes enklare, men samtidigt svårare. Samhället uppdelades i regler om gott uppförande och vad som passade sig. Dubbelmoral är kanske det bästa ordet.

Men trots allt ser vi tillbaka på femtiotalet med nostalgi. Ett romantiskt skimmer ligger över årtiondet med dess bulliga inredning, klatschiga färger och oskyldiga blick på världen.

MODER E HAR INLÄGG

Någongång i vintras blåste en bit av takplåten på stallet all världens väg. Sen dess har jag gått och funderat på hur vi skall få taket lagat. Har försökt påpeka åt alla som rört sig på Gården hur viktigt det är att taket är helt. Ingen har lyssnat, ingen har brytt sig. Med den påföljd att jag måste komma på något sätt att själv kravla mig upp dit. Har kollat upp våra stegar, vi har många, men ingen riktigt passande. Räknade hastigt ut att jag inte når upp med mina 152 centimeter. Brukar inte ge mig i första taget, men blev tvungen att inse att jag får vänta tålmodigt på att någon längre och starkare sätter plåtbiten plats.

I dag såg jag fram emot att åka till Purmo och räfsa. Sagt och gjort. Vi skaffade skottkärra och räfsor, här skulle bli uppsnyggat på gård Ingeborg. Men när vi kom fram hällregnar det. Varför kan inte solen skina varje dag här, som i Egypten? Besvikna står vi och ser ut över allt det blöta på tomten.

Då ser jag till min stora förvåning och ännu större glädje att NÅGON HAR LAGAT STALLTAKET. Har ingen aning om vem som har gjort det, men vi är sååå tacksamma!

Hälsningar Moder E Ingeborg