söndag 6 december 2009
HYVLAD PEPPARKAKA
Pepparkaksbakning hör julen till. Här har det blivit både pepparkakshus och gubbar, men även dekorationer och lite nymodigare varianter av pepparkaka. Degsvinnet har varit extra stort i år. Alla i familjen går tydligen och nallar lite här och där, men så ska det ju vara...
I år fuskade jag och gjorde pepparkaksdeg på en påse med pepparkakskryddor av märket Santa Maria. Enkelt, gott och lättbakat.
PEPPARKAKOR
ca 250 st
300 g smör eller margarin
1½ dl sirap
4 dl socker
1 påse pepparkakskryddor
3 ägg
2 tsk bikarbonat
ca 1,3 l vetemjöl
TILLAGNING
Koka upp matfett, sirap, socker och pepparkakskryddor. Låt kallna och tillsätt äggen. Blanda bikarbonat med lite vetemjöl och rör ner i smeten. Tillsätt resterande mjöl. Arbeta degen slät. Vila minst 3 timmar. Kavla, stansa och grädda i 175ºC i 8-10 minuter.
Har man bråttom eller vill testa en annan variant av den traditionella kakan kan man göra tunna pepparkaksflarn med hjälp av en osthyvel. Tänk på att degen ska stå någon timme i kylskåp så att den är hård och kall. Blir degen för mjuk är den svår att hyvla. Strö mandelspån över flarnen och tryck så de fastnar i degen. Sätt in flarnen i ugnen. Grädda tills de blivit gyllenbruna. Och så till det bästa...
... lingonkräm att doppa pepparkaksflarnen i. Philadelphiaost blandat med rårörda lingon, alternativt lingonsylt. Mmmm...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Bilder som inspirerar till pepparkakebak! Det där sista tipset verkar vara något värt att prova!
SvaraRadera