torsdag 7 januari 2010

BAKDAX!




Foto: Johanna Forsman 2010

I bland faller andan på. Då brukar jag få bakdille och plåtarna fylls snabbt med den ena kreationen efter den andra. Favoritreceptet när det gäller bröd heter för tillfället Grissini. Kanske inte det mest hälsosamma brödet, men perfekt till festmåltiden. Dessutom är degen superenkel att göra och har man inte tid så kan man skippa jäsningen. Det blir bra ändå. Och så favoriten - kanelbullen - som jämt är rätt och sällan misslyckas. En klassiker som älskas av både stora och små. 


GRISSINI (ca 12 små bröd eller 30 brödpinnar) 

Grissini är egentligen italienska brödpinnar, men degen passar ypperligt även till större bröd.

600 g vetemjöl
1 påse torrjäst
2 tsk socker
1 tsk salt
2 dl varmt vatten
3 msk olja

Blanda mjöl, jäst, socker och salt i en bunke. Häll i vatten och olja. Arbeta samman till en smidig deg. Täck bunken med plast och låt degen jäsa 1 timme på varm och dragfri plats. Sätt ugnen på 200 grader. Efter jäsning skär degen i jämnstora bitar, forma antingen till pinnar eller bullar. Grädda i ugnen 8-10 minuter eller tills bröden blivit gyllenbruna. Grissini kan gärna smaksättas med vitlök eller hackade oliver. 


KANELBULLAR

Deg:

150 gram margarin eller smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
2 tsk kardemumma
Ca 1,3 liter vetemjöl

Fyllning:

100 gram smör
1 dl socker
2 tsk kanel

Pensling och garnering:
1 ägg
Pärlsocker

Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken. Värm tills alltsammans är ljummet. Lös upp jästen i degbunken i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, kardemumma och drygt 2/3 av mjölet.
Arbeta degen så att den blir blank och smidig. Täck med bakduk. Ställ dragfritt och låt jäsa till dubbel storlek.
Kavla ut degen till en rektangulär platta. Rör samman ingredienserna till fyllningen. Bred ut den på degen. Rulla samman och skär rullen i jämnstora bitar. Lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar. 
  

5 kommentarer:

  1. Monica som är bullasnåååål....:)10 januari 2010 kl. 17:43

    Oh lallala....Hmm... *harkel* :) Synd att jag är i jobb imorgon! :)

    SvaraRadera
  2. Här har det varit sötsaker alldeles för många dagar, ska bli gott med pizza ikväll ;) Hur som helst provade jag att göra Karolinas ananastartaletter som jag fick smaka hos er nån gång, det va VÄLDIGT uppskattat, så tack för receptet!
    ~Githa~

    SvaraRadera
  3. Ja, synd att man gillar bakverk så mycket, inte bra för utsidan av magen;) Men ack så gott innanför...
    Visst är ananastartaletterna supergoa!

    Monica: Kåma på kaffi bara, ja har bulla i frysn, eller måst di va fäsk...

    SvaraRadera
  4. Måst in alls vara färsk! Jag kommer gärna nån dag. Vi måst engagera oss i na jumppa å... KAnske man sku slå två flugor i en smäll..?! =)

    SvaraRadera
  5. Haha, bullajumppa, precis nåt för oss...

    SvaraRadera